TRAVEL GUIDE // За Капри с много страст

блог автор статии

Aвтор: Мария Стефанова

КАПРИ – островът на любовта

А любов, защото в момента, в който стигнеш до там, се влюбваш от пръв поглед. Безнадеждно, безусловно, с цялото си сърце и накрая оставяш малка (или голяма) частица от сърцето си там. Но само, за да се върнеш някой ден, за да я потърсиш.

Как да стигнете до Капри

Най-лесният начин да се стигне до този остров, сгушен в морето на Сорентийския залив, е с ферибот от Неапол. Не за друго, просто до тази част на Италия се стига най-лесно със самолет от София до Неапол. Полетът не трае много, а със самото кацане се озовавате на брега на Тиренско море и оттам вече всичко е лесно!

Препоръчвам ви да търсите място за настаняване далеч от Централната гара. Районът не е особено приятен, а и е доста далеч от пристанището. A близостта до пристанището е определено перфектната отправна точка за пътешествието ви из Амалфийското крайбрежие – дали с традиционната италианска Веспа до Амалфи и Позитано (силно препоръчвам!!) или с ферибот до Капри.

Като противник на всякакви организирани трипове, били те еднодневни или за няколко дни, определено предпочитам сама да обикалям в търсене на скрити (не толкова видни и туристически дестинации).

Като време, в което посетихме Капри, имахме късмет с атмосферните условия. Пътуването с ферибот в началото на месец април може да е турболентно преживяване. А капитаните на ферибот ги управляват както всеки италианец кола – там няма спокойно шофиране. Всичко се случва бързо, без спазване на кой знае какви правила за безопасност. Италианска работа!

И все пак

С ФЕРИБОТ от Неапол до Капри се стига за около 50 минути и удоволствието струва 20 евро на човек (през април)

Както споменах, извадихме късмет с атмосферните условия, беше слънчево, морето спокойно, а времето нито горещо, нито студено. Май месец определено би бил по-подходящ период за посещение на острова, ако искате да избягате от летните навалици и от евентуалното студено време през април, но в същото време да се насладите на красотата на стотиците цъфтящи в розово, синьо и жълто растения и най-вече на лимоновите и портокалови дръвчета, които са буквално на всеки метър.

Стигайки до острова, ви посреща малко пристанище с безброй заведения, където да си починете от пътя, докато усетите твърдата земя под краката си. Дали с кафе и сфолиатели или с лимончело шприц, сервирано в гигантски лимон, изборът е ваш. Аз отново давам горещата си препоръка за лимончело шприц. Освен, че се сервира във вътрешността на най-големите лимони, които някога съм виждала, коктейлът е определено разхлаждащ, съвсем леко замайващ и те подготвя идеално за изкачването на острова. Защото до центъра на Капри, е нужно

да изкатериш около 1000 стъпала

Добрата новина е, че наклонът не толкова голям, но въпреки това си е изпитание. Забравете неудобните, но модерни обувки. В Капри са ви нужни комфортни маратонки или сандали, лека чанта и в никакъв случай прекомерно багаж. Защото ходенето там си е ходене и постоянно слизане и изкачване.

Стигайки до малкия център на основния град Капри, се озовавате в средата на едно от най-оживените площадчета, които някога сте виждали. И то поради простата причина, че е много малко, обградено от магазини, ресторантчета, една църква и една панорамна площадка, която предлага страхотна гледка към пристанището. Но в никакъв случай най-красивата на и от острова. Нея ще видите след още малко ходене.

От площада имате възможност да хванете не един и два пътя към различни забележителности на острова. Нашата разходка беше с основна цел един феноменален скален масив – Arco Naturale. За да стигнем до него следвахме малките табелки, които ще откриете по фасадите на сградите и които ви упътват изключително успешно.

НА КАПРИ НЯМА КАК ДА СЕ ЗАГУБИШ

И това е самата истина. Маршрутите на острова са така създадени, че накрая се завъртате в един своеобразен кръг и се връщате в началната си точка, без да сте повторили пътека.

Уличките са миниатюрни, кола в Капри не може да се движи. Само донякъде. Оттам насетне всички хотели разполагат с миниатюрни голф колички или камионетки, с които пренасят багажа на ваканцуващите и возят самите тях, в случай, че не им се върви.
Но кой не би искал да се разхожда из тази неземна красота? Това е мистерия за мен!

Поемайки по пътя към Arco Naturale, се озовахме на уникално място на върха Капри, откъде пред нас се откри най-спиращата дъха гледка към морето, която съм виждала.

GIARDINI DI AUGUSTO – най-красивото място на Капри

Входът за градините беше около 2 евро на човек. Но не очаквайте нещо огромно и невиждано. Освен гледката. Миниатюрната площ, на която са разположени, разкрива от поне 5 различни ъгъла невероятна гледка към залива на Капри – със синьото море и сякаш безкрайни скални масиви, с лодките и яхтите, акостирали покрай брега, за да се насладят хората на богатствата на Капри. Откъдето и да погледнеш пред себе си виждаш най-прекрасното синьо-зелено на Тиренско море, съчетано с красивото синьо на небето в далечината. Определено място, което си заслужа присъствието ви по-дълго време.
Буквално до входа на градините, има страхотен roof top ресторант, чиято тераса те оставя бездиханен, разположена в скалите директно над залива с нищо повече от гледката на безкрайното море. Горещо препоръчвам да хапнете там, да споделите някой друг разхлаждащ коктейл и да си направите много снимки, защото мястото е абсолютно мега instagramable.

А след това сте готови да продължите към следващата си дестинация

ARCO NATURALE – феноменалният скален масив, без който пътешествието до Капри просто не е пълно

Още когато решихме да посетим острова знаех, че скалната арка е задължително нещото, което искам да видя. Дори на снимки изглеждаше масивно, огромно и много впечатляващо. И далеч не ме разочарова. Защото на живо се оказа още по-невероятно.

Малко хора стигат до Arco Naturale, тъй като ходенето до там е нито малко, нито леко като маршрут, особено, ако решиш да го изкачваш от долния край. Тогава те чакат 40 минути ходене по стръмен наклон, но удобно прекроен със стълби. Ние слизахме по тях и само можех да си представя какво усилие представлява да се катериш нагоре.

Но гледката си заслужава!

Ахваш в секундата, в която видиш величието на арката. Висока, огромна, почти неземна, разкриваща невероятна гледка, особено, ако случите в този момент да минава някой кораб или яхта. А те минават постоянно!

Капри е място, на което просто един ден стига. Но определено не планирайте по-малко. Повечето организирани турове в околността предвиждат в един ден Капри и Соренто, а повярвайте ми, ако половин ден в Соренто е ОК, то за Капри дори 10 часа са малко.

Капри е място, на което всеки пътешественик може да открие скрити тайни места, да се залута из малките улички в търсене на нерегистрирано от масовия турист местенце, което е напълно възможно въпреки ограничената площ на острова.

Капри е място, на което спокойно можеш да изкараш и една седмица, без да ти омръзне. Една седмица, в която да се насладиш на спокойствието на морето, да опиташ вкусна италианска храна, да злоупотребиш с лимончело шприц, да се катериш, да ходиш, да се отпуснеш на плажа с книга в ръка и просто да поживееш в малко безвремие. А ако толкова ти доскучае – Капри по нищо не се различава от масовите италиански градове. Има си цяла пешеходна улица с безброй бутици – маркови (ама от най-марковите) до местни магазинчета, където всеки може да намери всичко.

Повярвайте ми обаче като казвам – на Капри няма как да ви доскучае!

Всички снимки в този пост са личен архив и като такива подлежат на закрила спрямо Закона за авторските права и сходните му такива.
Моля, не използвайте за лични цели!
Travel guide Капри Италия пътуване 5
Travel guide Капри Италия пътуване 4
Travel guide Капри Италия пътуване 3
Travel guide Капри Италия пътуване 2

[uncode_index el_id=“index-468192″ index_type=“carousel“ loop=“size:10|order_by:date|post_type:post|taxonomy_count:10″ carousel_lg=“3″ carousel_md=“3″ carousel_sm=“1″ gutter_size=“3″ post_items=“media|featured|onpost|original,date,title,text|excerpt|120,sep-one|full,author|sm_size|hide_qualification“ carousel_interval=“3000″ carousel_navspeed=“400″ stage_padding=“0″ single_overlay_opacity=“50″ single_padding=“2″ uncode_shortcode_id=“107658″]

Shopping Cart

Privacy Preference Center

Scroll to Top